Deze hangplanten zijn geschikt voor buiten

Hangplanten die buiten worden opgehangen dienen goed bestand te zijn tegen omgevingsomstandigheden, zoals zonlicht, wind en regen. Dit geldt trouwens ook voor de plantenhanger waarin je buitenplant hangt. Hieronder staan een aantal geschikte hangplanten voor buiten in de tuin of op het balkon:

 1. Klimop (Hedera) – Deze plant doet het goed op elke plek in de tuin, zowel in de zon als in de schaduw. De hedera ken je misschien als klimplant. Maar je kunt deze prima in een plantenhanger kwijt. Voordeel van Hedera is dat deze plant wintergroen is.
 2. Ooievaarsbek (Pelargonium) – Ooievaarsbekken zijn populaire hangplanten met kleurrijke bloemen en kunnen goed gedijen in de zon.
 3. Hangende Petunia (Petunia) – Petunia’s staan bekend om hun overvloedige bloemen in verschillende kleuren en hangen het liefst in een plantenhanger in de volle zon.
 4. Bacopa (Sutera cordata) – Bacopa produceert kleine, delicate bloemetjes. Deze hangplant doet het goed in zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke plekken in de tuin.
 5. Lobelia (Lobelia) – Hangende lobelia’s gedijen in de zon tot halfschaduw en produceren kleine bloemen in verschillende kleuren.
 6. Hangende Geranium (Pelargonium peltatum) – Deze variëteit van ooievaarsbek is ideaal om in een bloempothangers te hangen en is goed bestand tegen zon en warmte.
 7. Hangende (Tropaeolum majus) – Oost-Indische kers heeft prachtige eetbare bloemen en kan zowel in de zon als in de schaduw worden geplaatst.
 8. Varen (Nephrolepis exaltata) – Sommige varensoorten, zoals de kamerplantensoort Nephrolepis exaltata, kunnen goed in de schaduwrijke delen van je tuin groeien.
 9. Hangende Scaevola (Scaevola aemula) – Scaevola’s hebben opvallende, waaiervormige bloemen en gedijen goed in de zon.
 10. Slingerende Jasmijn (Trachelospermum jasminoides) – Deze plant heeft geurende bloemen en doet het goed in zonnige, beschutte gebieden.
 11. Fuchsia (Fuchsia) – Fuchsia’s zijn bekend om hun hangende bloemen in verschillende kleuren en zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat, vooral als ze in beschutte delen van de tuin worden geplaatst.
 12. Zomerbloeiers (Calibrachoa) – Calibrachoa, ook bekend als “miljoenklokjes”, is een populaire keuze vanwege de overvloedige bloemen en het vermogen om de zon te verdragen.
Fuchsia - Fotocredits: O'Dea - Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0
Fuchsia – Fotocredits: O’Dea – Wikimedia Commons – CC BY-SA 4.0

Hang je buitenplanten in een plantenhanger die geschikt is om buiten te hangen. Zorg ervoor dat je de specifieke verzorgingsbehoeften van de gekozen planten begrijpt, inclusief watergift en bemesting. Ook moet je de bloempotten in de plantenhangers regelmatig inspecteren en onderhouden, zoals het verwijderen van dode bloemen en bladeren om de groei te bevorderen. Overweeg ook om vorstgevoelige planten binnen te halen tijdens koude seizoenen om ze te beschermen tegen vorst.